why
Mengapa BESTWEBSKILL.COM?
 
?

Archive for May, 2011

Pelik benor !

????

Weird Facts - Weird Facts

THINGS YOU DIDN’T KNOW
YOU DIDN’T KNOW
Did you know…
It is impossible to lick your elbow.
A crocodile can’t stick its tongue out.
A shrimp’s heart is in its head.
In a study of 200,000 ostriches
over a period of 80 years,
no one reported a single case where
an ostrich buried its head in the sand.
It is physically impossible
for pigs to look up into the sky.
A pregnant goldfish is called a twit.
More than 50% of the people in the world
have never made or received a telephone call.
Horses can’t vomit.
The “sixth sick sheik’s sixth sheep’s sick”
is said to be the toughest tongue twister
in the English language.
If you sneeze too hard, you can fracture a rib.
If you try to suppress a sneeze,
you can rupture a blood vessel
in your head or neck and die.
If you keep your eyes open by force,
they can pop out.
Rats multiply so quickly that in 18 months,
two rats could have over a million descendants.
Wearing headphones for just an hour
will increase the bacteria in your ear by 700
times.

 

Share on Facebook

Share

Be the first to comment - What do you think?  Posted by mhdyusof - May 30, 2011 at 11:49 pm

Categories: Uncategorized   Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Jom Pakat Nyanyi Ramai2…!!!

Aku tetiba terjumpa benda  ni dalam satu blog sahabat kita. Samaada fakta atau autar aku pun tak pasti sebab belum sempat nak pi  interview depa ni semua. Apa pun depa memang hebat. Ini citer yg dah agak lama. La ni mungkin tambah hebat lagi la kot…. Apa pun itu ketentuan rezki utk depa… Mudah2an depa bersyukur..

jom pakat nyanyi

jom pakat nyanyi lagu 3 kupang...

…teringatkan BERSAMAMU masa Rosham Nor jadi host dulu, kisah orang susah yang terpaksa rebus siput babi buat makan tengahari  dan makan malam. Itulah jurang ekonomi di Malaysia.

Woit! Hidup 1 Malaysia !!!!

 

 

Suber: edenpunyo-zhyriel.blogspot.com

Share on Facebook

Share

Be the first to comment - What do you think?  Posted by mhdyusof - at 12:25 am

Categories: Santai   Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Kau Pembunuh!!!!!

bangsal tempat lepak2 santai

Semalam aku bersama isteri dan 2 puteriku berkesempatan balek kampung menjengok saudara mara di Kampong Bukit, Naka Kedah. Jaraknya dari Padang Serai lebih kurang 90 minit memandu. Pedal merz aku tekan gaya2 santai kerana tiada keperluan untukku bergegas. Dah lama tak jumpa abang2 dan ipar duai di kampung.  Hanya mereka saja jadi pewaris semangat kedua orang tuaku yang telah hampir 10 tahun di jemput Allah ke barzakh. Teringin rasanya nak duduk sembang2 ringan dengan mereka. Lokasi pilihan sudah tentu di pelantar kayu bulat  bawah pokok durian tua kat penjuru pagar kampung.

 

Setibanya aku, macam biasalah Abang Long menyambut dengan senyum dan mempelawa kami masuk. Isteri dan anak2ku masuk dan bersalam2an dengan Mak Long mereka. Tapi aku terus ke bawah pokok durian tua dikuti Abg Long. Dia faham benar tempat istirehat pilihanku sejak bertahun. Sebab tu dia sentiasa melumurkan  minyak hitam pada tiang pelantar kayu tersebut supaya tidak dikunyah anai2. Perghhhhhhh…… bukan main lega rasanya dapat meyedut oksijen segar dari dedaun hijau sekelilingku. Selang 5 minit kopi panas pun sampai. Roti gula pun

Kopi 0 pekat cicah roti gula...

ada. Apa lagi aku pun belasah ler….. Bayangkan kopi o tumbuk sendiri punyer! hitam pekat cukup dengan aroma dan rasa dicelup roti gula rangup dan lemak, aduis… nostalgik gitu…. teringat2 aku pada arwah mak. Pasti dia akan join sekaki. Curut cap ikan mas tak lekang dari bibirnya. Kami akan bersembang2 santai. Bila sampai topik2 lucu dia akan tersengih2 menampakkan tunggul gigi depannya yang hitam dek penangan asap curut.

 

Pak Njang tau tak Komarik dah tidor setempat dah…? Abg Long memang memanggilku Pak Njang (Anjang) sebab aku anak yang tengah dari 7 beradik. Huh? aku tersentak! Dia sakit apa? aku bertanya sepontan. Komarik merupakan nama panggilan.  Jiran sekampungku ini namanya Osman anak Pak Su Haji Wahab yang tinggal di kampung seberang sungai sana. Kiranya adik beradik sepusat sepusing dan rapat jugaklah….”Hospital dah tak terima dah… jadi depa hantaq balek sambung berubat kampong”.Abg Long sambung cerita. Aku jadi tambah tak faham… “Doktor kata dia sakit apa?” aku tanya lagi. “Kata doktor pakar, dia kena TB”. Huh ???? TB????  Itu penyakit maut tu!!! Spontan keluar ayat itu dari mulutku. “Ya! memang doktor dah sahkan dia kena TB”.Abg Long mengesahkan.  Aku cuba imbas kembali perjalanan hidup Komarik sejak zaman aku masih kanak2. Dulu aku selalu mandi bogel di sungai kat belakang rumah dia. Ketika Komarik masih berkhidmat dengan Akar Melayu, sesekali dia balek bercuti aku dan rakan2 sepermainanku selalu singgah kat rumah dia setelah penat bermain2. Dapatlah tompang merasa ransom daging  dalam tin, kacang peas dalam tin dan oren dalam pek yang dia bawa balek dari kem askar. Komarik terkenal dikampong sebagai jagoan kampong yang selalu memecut laju

Honda 90 Sport raja di jalan raya tahun 60 an

Honda c90 sport raja di jalan raya sekitar 60an

dengan motor Honda 90 Sport warna hitam yang bertangki minyak bulat ditengah2. Memang dia kaki pecut! kalau istilah masakini kita katakan Mat Rempit (REMPIT = Remaja Enggan Mematuhi Perintah Trafik). Tapi Komarik pada zaman tu lagi sakan…. di jalan sempit satu lorong di kampong  penuh berbatu lada dan dikelilingi hutan kiri dan kanan dia belasah selamba saja sampai 60 ke 70 Batu Sejam (MPH). Dia memang juara dan lagenda zaman itu.  Pernah sekali dalam remang2 senja menjelang Maghrib, dia merempuh kerbau yang melintas. Dia tercampak jauh meninggalkan motor sportnya yang tidur bersebelahan kerbau yang juga tertidur patah kaki belakang. Kerbau jadi hidangan kenduri sekampong. Komarik tidur seminggu kat hospital, patah tangan kanan.

 

Dah tinggal tulang dan kulit dah….Abg Long menyambung cerita terkini tentang Komarik. Aduh! takkan sampai begitu sekali, aku sedikit curiga dengan apa yang abang Long kabarkan. Mana mungkin Komarik yang berbadan tegap macam Hercules boleh tinggal tulang dan kulit??? Ye ke ni aku sedikit kurang percaya. Namun bile dikenang-kenang balek, aku kenali Komarik sejak zaman kanak2 lagi. Dia juga terkenal sebagai perokok tegar. Brand pilihan beliau adalah “PLAYERS” rokok cap pelaut bermisai memakai topi tentera laut. Kotak kecil mengandungi 10 batang

rokok players tanpa penapis memang kick habis...

rokok players tanpa penapis memang kick habis...

rokok tak bertapis. Dalam sehari dia perlu habiskan 10 kotak rokok Playaz tanpa penapis. Komarik memang kaki rokok… sebatang rokok playas tu di sedut rakus, 5 kali sedut terus campak sambil jari2 kasarnya menarik keluar sebatang lagi. Diketuk2 hujung rokok yang tak ada filter itu atas kuku ibujari untuk memadatkan tembakau sebelum mengeluarkan mancis cap lada (Kelantan Match Factory). Sebatang lagi dicucuh. Sedutan pertama paling “lazat” katanya. Asap pekat itu disedutnya dalam2 dan lamaaaa sekali sampai setiap rongga paru2nya penoh dengan asap rokok playaz… Kemudian dia melepaskan asap second-hand perlahan2. Kelihatan asap yang keluar hanya sedikit sahaja berbanding yang disedut masuk tadi… Mungkin sebahagian asap dah tak mau keluar lagi… sebab dah jumpa tempat baik untuk bersemadi di dinding gelembung paru2 Komarik. Aku yang jadi penonton pun turut rasa puas melihat cara dia menyedut asap rokok. Kenyang rasanya… Bila di tanya apa rasanya asap rokok playaz tu? “MANIS” kata Komarik sambil ketawa terbahak-bahak. Seni ketawa Komarik juga tiada ada siapa yang boleh mengajuknya. memang bunyinya cukup unik dan panjang berantai2… Keargh.. Keargh… keargh… keargh.. Keargh…keargh… keargh.. Keargh… keargh… keargh.. Keargh… keargh… keargh berakhir dengan kah.. kah… kah… kah… Kah.. KAh.. KAh..panjang nafas ketawanya boleh habiskan Al-Fatihah dalam senafas.

 

Aku menamatkan perbualan dengan Abang long sambil minta diri untuk menjengok Komarik bagi mengesahkan apa yang dikhabarkan oleh Abg long tadi. Aku pun memandu ke rumah Komarik. Sanpai dirumahnya aku disambut anak

gambaran keadaan Komarik petang semalam

gambaran keadaan Komarik petang semalam

dan isterinya lalu dipelawa masuk. Aku terus mendapatkan Komarik. Mahabesar Engkau Ya Allah ……. betullah kata Abg Long, Komarik kini sudah jauh berubah.Matanya cengkung merenungku dengan penuh rasa sayu, lengan yang dulunya berotot berulas kini tinggal secekak, Perut yang dulunya berulas2 kini leper seleper tilam kekabu usang pelapek belakang. Peha yang dulunya berulas  kini sudah sama saiz dengan betis. Komarik sudah benar2 jaditengkorak hidup.  Ini bukan Komarik yang aku pernah kenal sejak zaman aku mandi sungai kat belakang rumahnya dulu…. Aku jadi sayu dan hiba secara tiba2. Aku tidak sanggup menatap wajahnya lama2. Aku memang sedih. Selesai membacakan beberapa potng ayat suci untuknya, aku mohon diri. Sambil memandu pulang dalam kegelapan malam yang suram, air mataku jatuh….aku sembunyikan sedihku hingga tak siapa yang perasan.

 

Bila aku balek ke SOHO aku di padang Searai, aku selak laptop dan cuba selongkar kisah2 mengenai penyakit TB dan inilah yang aku  jumpa.  marilah sama2 kita berkongsi maklumat untuk kebaikan bersama. Kepada yang kuat merokok tu eloklah kurangkaan atau berhenti terus.  Merokok…aku boleh bayangkan penangannya memang sangat2 tidak berbaloi….

 

Tobacco Overview

Tobacco use can be prevented.

Multiple cost-effective tobacco-control interventions are successful in curbing tobacco consumption and preventing the onset of tobacco use in nonsmokers. These include smoke-free laws, anti-smoking awareness campaigns, comprehensive bans on tobacco advertising and promotion, graphic warning labels, and tax increases on cigarettes that can yield funds to be put back into health care programs.

  • -However, death, disease, and poverty due to tobacco use stubbornly persist.
  • -More than 1 in 4 adults—1 billion people—smoke today.
  • -Tobacco use is a risk factor for six of the world’s eight leading causes of death.
  • -Tobacco-caused diseases may be responsible for up to 10 million deaths every year by 2030—80 percent of them in developing countries.
  • -Tobacco use is associated with lung disease, cancer, heart disease, low birthweight, stillbirths, increased mortality in tuberculosis patients, and many other problems.
  • -Smoking kills half of smokers unless they quit, and many more are disabled.
  • -Smokers put families at risk of sliding into poverty due to poor health and premature death.

Our goal is to significantly reduce tobacco-caused disease, death, and poverty in the developing world.

Sumber: Bill & Melinda Gates Foundation

Share on Facebook

Share

1 comment - What do you think?  Posted by mhdyusof - May 26, 2011 at 9:35 pm

Categories: Kenanganku   Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Share this Article
Share on FacebookThis is the home page.Bestwebskill Training Services – PG (002060530-U)0
Share
StatPressVisits today: 84
Who's Online

3 visitors online now
1 guests, 2 bots, 0 members
Map of Visitors
Powered by Visitor Maps

Next Page »