why
Mengapa BESTWEBSKILL.COM?
 
?

Peristiwa

Ruslie Sophian Kembali Ke Rahmatullah

 

Kenangan 29 October 2011 di Sri Kembangan, KL

Kenangan 29 October 2011 di Sri Kembangan, KL

Sekembalinya aku dari  menghadiri majlis graduasi anakku di MRSM Taiping petang tadi aku sempat berbual2 dengan isteriku tentang Abg Ruslie Sophian. Tentang keramahannya, tentang kesungguhannya mendalami ilmu dalam bidang yang diminatinya, tentang kebolehannya  menulis, tentang kehebatannya sebagai blogger yang dikenali dan pelbagai perkara yang mencuit hati sepanjang pertemuan aku dengan beliau pada 29-30 October lepas di Sri kembangan KL.

Sebaik saja selesai solat maghrib sementara menunggu Isyak,  tepat jam 7:55 malam handphone aku terima mesej. Penghantarnya adalah Ruslie Sophian mengikut seperti dalam list contact aku, namun mesejnya yang tertulis membuatkan aku terkebil2…. antara percaya atau tidak. Berbunyi “Suami saya meninggal dunia petang tadi pukul 6″

Cepat2 aku call balek. Bunyi seperti ada orang menekan butang answer tapi tak sepatah suara pun aku dengar. Aku cuba redial. Sama juga. Aku terus call Abg ipar aku kat Pantai Dalam KL minta tolong dia buat pengesahan tentang berita yang aku terima tadi. Dia bergegas ke Subang Perdana Court 10. Dan akhirnya dia call aku dari rumah arwah dan mengesahkan bahawasanya benarlah sahabatku Ruslie Sophian telah kembali ke Rahmatullah……..

Sahlah yang menghantar mesej tadi adalah Kak Intan…… isteri Allahyarham.

 

Gambar terakhir Allahyarham ketika hadir kelas website aku pada 30 Oct 2011.

Hati siapa yg tidak akan tersentuh.....Gambar terakhir Allahyarham ketika hadir kelas website aku pada 30 Oct 2011.

“Dari Allah dia datang, kepada Allah jua dia dikembalikan”. Aku dimaklumkan, jenazahnya akan di semadikan di tanah perkuburan Masjid Al-Falaq, Subang Jaya selepas solat Jumaat esok.

Panjang2kanlah berita sedih ini kepada semua sahabat2. Selamat tinggal sahabatku……. semoga rohmu dicucuri rahmat…AMIIN.

Alfatihah!

 

http://www.rusliesophian.com/

Share on Facebook

Share

Be the first to comment - What do you think?  Posted by mhdyusof - November 3, 2011 at 11:46 pm

Categories: Peristiwa   Tags:

Dari USM ke MSU

Bukan aku tak sayang....

Bukan aku tak sayang....

Akhirnya anak aku selamat tiba di Bangalore jam 3:58 pagi Rabu yg lepas. Syukur Alhamdulillah. Beliau memilih MSU sebagai platform untuk meneruskan pengajian perubatan selama 5 tahun. Dengar citer dia dah mula boleh menyesuaikan diri dengan keadaan cuaca dingin di Bangalore yang dijangka berpanjangan hingga ke hujung tahun nanti. Sabo jela….. Kalau dah sejuk tu, banyak2kanlah makan agar metabolisma sentiasa aktif untuk generate haba dalam badan. Peluang baik untuk tembamkan sikit badan yang melidi tu… hehe. Tapi janganlah pulak asyik dok belasah fastfood jer mentang2 KFC & McD dekat dengan apartment korang… nanti jadi gemuk angin pulak…tak bagus tu. Korang nak jadi doctor kena tahu semua tu.

 

Hati2lah kat tempat orang. jaga kesihatan, jaga keselamatan diri. Jangan bergerak besendirian. kalau nak keluar ke mana2 pun biarlah berteman. Jangan sekali2 terpedaya dengan taktik merayu, meminta belas kasihan atau cubaan meminjam wang dari kalangan orang tempatan sana kerana sesetengah dari mereka tahu student dari Malaysia ni banyak duit. Kena jaga2 lah sebab duit yang kita guna tu duit MARA. Duit Mara adalah duit seluruh rakyat Malaysia. Itu adalah duit amanah yang tidak boleh sama sekali dipersia2kan. nak berbelanja biarlah berala kadar. Buat list. Tandakan dan bezakan antara keinginan dan keperluan. Belanja hanya atas keperluan. Bezakan antara nice to have dan necessary. Berbelanjalah hanya untuk yang necessary. Jika ada duit lebih, simpan untuk keperluan luarjangka. Mungkin untuk buat duit tambang balik musim cuti panjang atau untuk tujuan melancong tambah pengalaman kat tempat orang. Asalkan dimanfaatkan secara berfaedah.

Siapa pilih USM-KLE angkat tangan !!!!!!!

Siapa pilih USM-KLE angkat tangan !!!!!!!

Ingatlah pengalaman pahit manis yang terpaksa kita lalui dalam merealisasikan cita2 ini. Bukan satu laluan yang mudah. Kita redha dengan apa yang berlaku. Kita tidak perlu menoleh kebelakang. Kita tinggalkan saja dalam lipatan kenangan. Abah sedar bahwa cabaran untuk menjadi doctor bukan mudah. To be ‘a doctor extraordinaire’  yakni seorang doctor yang highly unusual or exceptional or remarkable, kena ada sifat2 seperti berjiwa besar, semangat gagah dan personality yang utuh. Setkan dalam minda bahawa kita bukan sekadar nak pergi dan balek sebagai seorang doctor yang biasa2 saja…….Nak jadi doctor yg extra-ordinary! So belajarlah jadi seorang yang extra ordinary. “Di campak ke padang pasir jadi oasis, dicampak ke laut jadi pulau”. Insya Allah anak abah ada sifat2 tersebut.

 

Soal komunikasi bukan lagi jadi satu masalah besar dalam dunia yang sudah semakin kecil ini. Kalau nak bersembang dengan abah just buka skype dan bersembanglah berejam tanpa perlu membayar satu sen pun. Tak payah nak berinternational roaming phone” atau  activate IDD. carilah jalan jimat di mana yang boleh. Jangan bazirkan duit ber SMS hal2 remeh. Setiap SMS akan dicaj RM0.50. banyak duit tu! Kalau nk call pakai HP kena RM0.62 seminit. Bukan sikit duit tu! Buatnya pulak sembang melalut2… parak kau nk bayar bill nanti. jadi abah nasihatkan kau pakailah kemudahan SKYPE. kau buka jer netbook kau yg dah hi-speed tu (Abh dh tambah satu Gig lagi memory card dia). Kau janganlah call abh jam 12 malam dari Bangalore, sebab masa tu abh dah membuta. kat sini dah jam 2.30 pagi. Pilihlah masa yg sesuai sebelum 12 tgh malam. Tapi kalau kau nampak abh masih online walaupun lewat tak mengapalah…

minta maaf Prof Tan Sri, saya agak emosi hari ini....

Minta maaf Prof Tan Sri, saya agak emosi hari ini....

Antara nama2 mereka yang sempat aku ingat terlibat secara langsung dalam proses penempatan anak2 medic di USM-KLE adalah Ybhg Prof  Tan Sri  Dzulkifli, Prof Aziz, Dr Saiful, Prof Kamarudin Jaala, En Amyrul, Pn Mazola dan beberapa pegawai tinggi lain yang aku tak berkesempatan bercakap dengan  mereka. Aku ucapkan berbanyak2 terimakasih. Satu pengalaman yg sangat baik dapt duduk dan berbincang dengan korang semua. Paling aku tak mungkin dapat lupakan sampai bila2 pun adalah cadangan penyelesaian dari pihak USM sendiri yang memberikan pilihan alternatif kepada anak aku untuk memilih platform pengajian yang disukainya.

Aku pula tak kisah sangat kat mana2 pun program pengajian perubatan ini hampir2 sama jer. Kalau dulu mungkin approach dalam proses pengajaran agak berbeza sikit kerana sesetengahnya (program MD) membuka peluang latihan klinikal seawal tahun satu sementara program MBBS di sesetengah pusat pengajian pula hanya memberi pendedahan klinikal bermula tahun ke 3. Tapi bila aku kaji2 dan buat perbandingan beberapa universiti, rata2 telah menekankan kepada latihan klinikal seawal tahun satu. Jadi apa bezanya? MBBS ke MD ke serupa saja. langsung tak timbul soal mana lebih baik. Berdasarkan fakta yg aku kumpul inilah aku jadi tak kisah ke mana saja anak aku nk belajar medic asalkan dia suka dan rasa selesa.

Dissecting or deboning?  ;)

Dissecting or deboning? ;)

Aku daftarkan anak aku di kampus MSU Shah Alam untuk program 5 tahun di Bangalore. Urusan pendaftarannya nampak begitu licin dan professional pada peringkat awalnya. Namun ada juga hick-ups selepas itu. Rupanya masalah pentadbiran ini wujud dan boleh timbul di mana2 saja, walaupun university tersebut pernah meraih pengiktirafan Global. Betullah jika ada yang berkata, nak jadi juara memang susah, namun nak mempertahankan kejuaraan lagi susah. Apa pun yang berlaku, aku tetap ingin merakamkan setinggi2 penghargaan kepada beberapa pegawai tinggi MSU yang terlibat yang sempat aku deal dengan mereka termasuk Pn Norizah, Pn Anis, Pn Zana dan 2 tiga orang lagi yg aku tak ingat nama mereka. Terima kasih yang tidak terhingga.

Penantian yang terlalu lama untuk mendapatkan Visa India membawa aku ke Bukit Melawati mententeramkan fikiran melihat gelagat kera dan lotong.....

Penantian yang terlalu lama untuk menyiapkan Visa India membawa aku ke Bukit Melawati mententeramkan fikiran melihat gelagat kera dan lotong.....

Aku juga ucapkan terimakasih kepada pegawai2 dari pihak MARA yang turut sama memainkan peranan penting dalam memastikan anak aku dapat terbang mengikut jadual. Walaupun MARA  berkali2 terpaksa membuat tempahan dan membatalkan penerbangan di saat2 akhir, aku kagum dengan kesungguhan MARA membantu dan menjaga kebajikan pelajar. SYABAS kepada MARA! Terima kasih banyak2 khususnya kepada En Hakim yang cukup sabar menangani setiap masalah yang timbul.

Akhirnya sekali lagi, terimakasih kepada semua waris2 yang telah sama2 memperjuangkan nasib anak2 sehingga semuanya selesai dengan baik. Kepada Tn Hj Ghani yang mewakili suara waris2 pelajar, saya angkat topi dengan komitmen beliau. Tabek Tuan Haji!!

Terimakasih tak terhingga kepada semua adik beradik, suku sakat, dan ipar duai aku yang berada di sekitar KL & Selangor yang telah memberikan sokongan moral yang tidak berbelah bahagi dalam usaha memastikan anak aku selamat terbang. Aku patut sebut nama2 seperti Pak Teh Majid & Mak Teh Na , Bro Shaari & Zurin, Bro Omar & family. Mereka ni yang bagi peluang kami tumpang menginap berhari2 khususnya Pak Teh majid yang rumahnya dah jadi macam homestay bagi kami. Tak dilupa Bro Ramli & kak Ida yang dalam kesibukan sempat juga layan kami dengan Nasi Dill…..nya…Bukan sekadar makan , kami kebas sekali resipinya…sodap giler bang. nanti kami balek cuba resipi tu…. Juga Pak Lang Azit & Mak Lang Ros yang memberi sokongan dari awal hinggalah ke KLIA. . Bukan sedikit sumbangan wang ringgit, material dan sokongan moral yang mereka berikan. Aku hanya mampu imbalkan dengan ucapan terima kasih sahaja… Anak buah aku Jan & Aya pun ikut ke KLIA. Banyak lagi nama2 yang aku simpan dalam hati. Mereka2 yang  telah menghulur sumbangan dengan penuh keikhlasan sebagai meraikan kejayaan anak aku. Biarlah Allah saja yang mencatat nama mereka.

Ayuh, kita jangan lagi menoleh ke belakang! Lets move forward.  Baik dan buruk tetap kita ambil iktibar. Perjalanan kita masih jauh. Perjuangan anak2 kita baru bermula. Lebih baik kita sama2 doakan moga2 anak2 kita berjaya menamatkan pengajian masing2 dengan jayanya dan pulang ke tanah air sebagai doktor2 yang cemerlang dunia, seimbang akhiratnya… Insya Allah. Itulah sebenarnya GOAL yang kita cari……

bye2 akak.....

bye2 akak.....

 

Share on Facebook

Share

1 comment - What do you think?  Posted by mhdyusof - October 13, 2011 at 11:50 pm

Categories: Peristiwa   Tags:

Steve Jobs. Matinya Meninggalkan Nama….

Saya petik maklumat ilmiah ini dari Wikipedia Inggeris kerana saya merasakan faktanya paling tepat.

steve di zaman remaja

Steven Paul “Steve” Jobs (February 24, 1955 – October 5, 2011)
was an American computer entrepreneur and inventor. He was co-founder,  chairman, and chief executive officer of Apple Inc.  Jobs also previously served as chief executive of Pixar Animation Studios; he became a member of the board of directors of The Walt Disney Company in 2006, following the acquisition of Pixar by Disney. He was credited in Toy Story (1995) as an executive producer.

In the late 1970s, Jobs—along with Apple co-founder Steve Wozniak, Mike Markkula  and others—designed, developed, and marketed one of the first commercially successful lines of personal computers, the Apple II series. In the early 1980s, Jobs was among the first to see the commercial potential of Xerox PARC’s mouse-driven graphical user interface, which led to the creation of the Macintosh.

After losing a power struggle with the board of directors in 1985, Jobs resigned from Apple and founded NeXT, a computer platform development company specializing in the higher-education and business markets. Apple’s subsequent 1996 buyout of NeXT brought Jobs back to the company he co-founded, and he served as its CEO from 1997 until August 2011.

Steve di awal kejayaannya

In 1986, he acquired the computer graphics division of Lucasfilm Ltd, which was spun off as Pixar Animation Studios. He remained CEO and majority shareholder at 50.1 percent until its acquisition by The Walt Disney Company in 2006. Consequently Jobs became Disney’s largest individual shareholder at 7 percent and a member of Disney’s Board of Directors. On August 24, 2011, Jobs announced his resignation from his role as Apple’s CEO. On October 5, 2011, Jobs died in California at age 56, seven years after being diagnosed with pancreatic cancer.

ketika di puncak kejayaan

At the time of his resignation, and again after his death, he was widely described as a visionary, pioneer and genius  – perhaps one of the foremost – in the field of business, innovation, and product design, and a man who had “profoundly”  changed the face of the modern world, revolutionized at least six different industries, and an “exemplar for all chief executives”. His death was widely mourned and considered a loss to the world by commentators across the globe.

Steve di penghujung hayatnya...

Kesimpulan saya adalah:

Matinya Steve Jobs meninggalkan nama dan impak besar kepada dunia.

Kita pula bagaimana? Apakah yang telah kita lakukan untuk menempatkan diri kita sebagai sebuah nama yang sekurang2nya bakal disebut dan dikenang oleh anak2 cucu sendiri, kalau pun tidak dikenali ke peringkat dunia? Memang laluan ini bukan mudah. Namun kita perlu bermula dengan mengambil tindakan. Tindakan yang paling wajar di fikirkan ialah memperkayakan diri dengan ilmu. Dalam konteks ini saya suka syorkan anda mempertimbangkan cadangan ini. Hadirlah ke majlis ilmu yang bakal saya adakan di Kuala Lumpur pada hujung October ini. Atau datanglah berkampung di Padang serai mengikut kelapangan yang anda pilih sendiri.

Butiran lengkap ada di sini  http://bestwebskill.com

 

 

 

Share on Facebook

Share

Be the first to comment - What do you think?  Posted by mhdyusof - October 7, 2011 at 10:35 am

Categories: Peristiwa   Tags:

Share this Article
Share on FacebookThis is the home page.Bestwebskill Training Services – PG (002060530-U)0
Share
StatPressVisits today: 82
Who's Online

1 visitors online now
0 guests, 1 bots, 0 members
Map of Visitors
Powered by Visitor Maps

Next Page »