why
Mengapa BESTWEBSKILL.COM?
 
?

Santai

Sedikit Perkongsian Kisah Kejayaan.

Syed Mokhtar

Anak Bangsaku

Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary is currently the richest bumiputra corporate figure with many interest in diversified business areas which include transportation and logistics, plantations, property development, defense and armory as well as engineering and power generation.  He is also a symbolic figure that holds philosophy that ‘education does not guarantee success in life, but hard work does’, and he’s a walking proof of that.

 

Syed Mokhtar al-Bukhari  was born into a mid-low class family in north of peninsular Malaysia; whose house was without necessities and luxuries. His highest education was only until form five, and he never went to university. But that doesn’t mean he’s lacked of knowledge. A whole lot of his knowledge and experience was gained through his own entrepreneurship experience during his youth time.

 

Due to his family’s mediocre-to-poor background, Syed Mokhtar al Bukhary had to step into the working world in his early life, while pursuing his primary and secondary studies. Syed Mokhtar helped his mother planting and selling vegetables in the market and also selling roti canai. His numeric knowledge was used to help his father in doing daily book keeping.

 

After finishing school, Syed Mokhtar helped his father in breeding cow business but only to see the business washed away by foot and mouth disease. Nevertheless, he took over the business and start over by selling meats. He then move on to packaging the meats and start selling them wholesale. His determination paid off and the business started to take off.

 

As his determination starting to skyrocket, he quickly moved to expand into diversification of other businesses. His next big move was in the logistics business, with initial goal to transport their trading materials. More success followed and he moved to rice trading business. He worked even harder after awarded the rice trading license from Lembaga Padi Negara, and was later awarded successions of supplier contract government-linked corporations. As the saying goes, ‘the harder you work, the luckier you get’.

 

He currently holds shareholder-ship in Malaysia Mining Corporation Berhad (MMC), BERNAS, Malakoff Berhad, Johor Port Berhad, Impian Teladan Sdn Bhd and many others. Even becoming the talk of the country, Syed Mokhtar, most of the times tried to lay low. He is rarely available for press interview and remains elusive in the world of publicity. Instead, he focuses his work on philanthropist’s work and is passionate with his charity foundation under the name of al-Bukhary Foundation.

 

Al-Bukhary Foundation helped to build Islamic Art Muzium valued at RM70 millions as well as building many mosques and charity establishments in Kedah, Perak and across the country.

 

Share on Facebook

Share

Be the first to comment - What do you think?  Posted by mhdyusof - November 26, 2011 at 6:57 pm

Categories: Santai   Tags:

Jom Pakat Nyanyi Ramai2…!!!

Aku tetiba terjumpa benda  ni dalam satu blog sahabat kita. Samaada fakta atau autar aku pun tak pasti sebab belum sempat nak pi  interview depa ni semua. Apa pun depa memang hebat. Ini citer yg dah agak lama. La ni mungkin tambah hebat lagi la kot…. Apa pun itu ketentuan rezki utk depa… Mudah2an depa bersyukur..

jom pakat nyanyi

jom pakat nyanyi lagu 3 kupang...

…teringatkan BERSAMAMU masa Rosham Nor jadi host dulu, kisah orang susah yang terpaksa rebus siput babi buat makan tengahari  dan makan malam. Itulah jurang ekonomi di Malaysia.

Woit! Hidup 1 Malaysia !!!!

 

 

Suber: edenpunyo-zhyriel.blogspot.com

Share on Facebook

Share

Be the first to comment - What do you think?  Posted by mhdyusof - May 30, 2011 at 12:25 am

Categories: Santai   Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Mandi Sungai

mandi sungai bersama rakan2

lebih kurang macam ni la aku buat summersault dulu2....bezanya aku dalam keadaan "t******** bulat" ;)

Semalam hujan lebat meleret-leret membawa kepagi. Belum sempat aku menghabiskan pek nga (lempeng pisang) dengan “kopi semalam”, kawanku Mat Not dah memekik2 dari bawah pokok asam dua pemeluk agak2 sepelaung dari pondok buruk kediamanku. Mid & Dolah pun ada sama. Woi Usop!  Jom pi mandi sungai!! jeritnya melalui mulut yg muncung dalam corong dua tapak tangannya yg kematu.  “Bawa terebei (lastik) sekali woi! . Aku dah faham dah, ini mesti mau latoo kelawar yang sedang bergayut2 kekenyangan kat pokok tai atas banggol tepi sungai.

Dengan lastik tersisip dipinggang, kami melangkah gagah menghala ke sungai setanak nasi juga jauhnya sebab kami cuma pukul kaki saja meredah belukar dan kebun tembikai apek Ah Heng yang sedang berbuah lebat. Buah2 sulong saiz tok pek kong bergelimpangan di sana sini. “Tunggu kau”, bisik hati2 kami. Kami melangkah terus meredah semak. Semalu mengguris tapak kaki, senayan menghiris betis kami buat tak kisah jer. Apa tidaknya, kaki hanya berlapekkan Selipar Jepun yang dan berkali2 putus tali hidungnya. kami ikat dengan getah gelang dan kain perca jer.

Akhirnya kami sampai ke sungai. Kelihatan air deras  ke hiliran. Masih kuning keruh warna tanah liat. Mat Not, Mid & Dolah  dah tak sabar2 lagi dah. Terus melucutkan seluar jerut masing2 dan menggantungnya pada hujung ranting dari banir pokok keriang tumbang. Dengan “burung” yang terpamer jelas, selamba jer mereka memanjat dahan keriang yang menjulur merentang sungai dan mula membuat terjunan sulung. Aku pun apa lagi, takkan nak jadi penonton saja. Sepantas kilat seluar jerut kulucutkan. Aku kuis saja ke tepi selipar putus tali dan menyertai mereka. Dengan saiz badan aku yg kecil melidi, aku panjat satu level lebih tinggi dari mereka dan memulakan aksi summersault yang pertama! Melopong  geram Mat Not tengok aksi aku. Dia tak berani nak henjut kuat bimbang dahan patah. Maklumlah badannya hampir 2 kali aku. Mid & Dolah tak ketinggilan tiru aksi aku. Mad Not pun tak tahan ikut belasah sama. Sekali dia menghempaskan badan ke air, BERDEBUR!!!!! nyaris kering air sungai dibuatnya.

Hari itu, hampir  3 jam kami berpesta di sungai. Satu badan penuh berdaki air tanah. Setiap helai bulu roma kelihatan seperti benang carpet gebu kuning. Tiba2 sayup kedengaran tok! tok! tok! tok! tok! tok! tok!…..bunyi ketuk2 dari surau memanggil orang2 kampung berjemaah zohor. Kami gosok2 daki berlebih kurang dan cepat2 menyarungkan seluar jerut masing2. Terbayang ibu tua di rumah yang mungkin sedang merebus pucuk ubi. Ulaman pelengkap kepada asam pedas puyu dengan buah setoi. Anak2 puyu, keli dan haruan memang cukup jenuh. Ibu hanya cekup dicelah2 kerdap dan kat lopak2 kecil dalam petak. Hari2 masak asam pedas. Kadang dengan buah setoi, kadang dengan ubi kayu, kadang dengan pucuk asam jawa, kadang dengan kulit tembikai…tak jemu2 jadi hidangan harian…….. itulah diet utama aku masa tu. Mana nk merasa siakap tiga rasa.… Jauh sekali nak merasa beef steak atau burger. KFC pun belum sampai ke Malaysia. Memanglah amat daif dan sangat tidak seimbang zat makanan kami waktu itu, tapi setidak2nya dengan  rezki Allah pemberian alam ini dapatlah aku dan keluargaku juga rakan2ku meneruskan kelangsungan hidup kami. Hidup juga aku sampai ke hari ini… dapat jadi cikgu website lagi hehe…

Akan ku catatkan lagi rona2 kehidupan masa silamku jika ada yang sudi menghayati.

Abang Chob cikgu website

Kursus Website Solo di Padang Serai

 

Share on Facebook

Share

6 comments - What do you think?  Posted by mhdyusof - May 9, 2011 at 11:53 pm

Categories: Santai   Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Share this Article
Share on FacebookThis is the home page.Bestwebskill Training Services – PG (002060530-U)0
Share
StatPressVisits today: 82
Who's Online

1 visitors online now
0 guests, 1 bots, 0 members
Map of Visitors
Powered by Visitor Maps

Next Page »